Εορτολόγιο

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου
, Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, Αρχή Τριωδίου,
Θεοδώρου του Τήρωνος, Των εν ασκήσει λαμψάντων
Ανατ.: 07.25Δύση: 18.08Σελήνη: 12 ημερών

Κεντρική Οδός

No thumbnails found

XALILHS30-12

 

Diagnostiko

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.

Τελευταία νέα

>>
Κ. Πουλάκης: Ο «Κλεισθένης» φέρνει απλή αναλογική, παρά την δεύτερη Κυριακή
Παρασκευή, 08 Ιούνιος 2018 11:10
POYLAKHS-Το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση ανέλυσε από την Καρδίτσα ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών
-Μέχρι 15 Ιουλίου οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση θα είναι νόμος του κράτους
 Απλή και άδολη αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που φέρνει ο «Κλεισθένης 1» παρότι για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη απαιτείται δεύτερος γύρος. Αυτό υποστήριξε ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, σε συνέντευξη τύπο που παραχώρησε, κατά την παραμονή του χθες στην Καρδίτσα, όπου μίλησε σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ενώ είχε και συναντήσεις τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη όσο και με δημάρχους του νομού. Ο κ. Πουλάκης εμμένοντας στην ορθότητα του συστήματος που εκλεγεί το Συμβούλιο αναλογικά από την πρώτη Κυριακή αλλά οδηγεί σε δεύτερο γύρο, όπου απαιτείται,  ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους για την θέση του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, είπε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αλλάξει ένα εκτρωματικό σύστημα που ένας δήμαρχος έπαιρνε 19% την μία Κυριακή και 60% την άλλη, αποκτώντας πλειοψηφία στο συμβούλιο γιατί του έδινε τέτοιο δικαίωμα ο νόμος. 
Πλέον, υποστήριξε ο πολίτης θα γνωρίζει την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου από την πρώτη Κυριακή και την δεύτερη θα επιλέγει με πολιτικό κριτήριο εκείνον που θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση. Αναφορικά τώρα με τους αντιπεριφερειάρχης όπου υπάρχει έντονη αντίδραση για τις επιχειρούμενες αλλαγές, ξεκαθάρισε πως η όλη διαδικασία αλλάζει ριζικά. Σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανακοινώνει από πριν ποιοι θα είναι αντιπεριφερειάρχες σε περίπτωση που εκλεγεί. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν ψηφίζονται, δεν σταυροδοτούνται δηλαδή. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεν εκλεγεί παίρνουν θέσεις περιφερειακών συμβούλων ενώ αν εκλεγεί καταλαμβάνουν θέση επικεφαλής Περιφερειακής Ενότητας.  Σύμφωνα, τώρα με τον κ. Πουλάκη, οι αντιπεριφερειάρχες θα συμμετέχουν πλέον κανονικά στην εκλογική διαδικασία, χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων ποιοι θα πάρουν την θέση. Εφόσον ο περιφερειάρχης εκλεγεί στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο θα επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς που εξελέγησαν έναν για κάθε νομό, προερχόμενο από αυτό το νομό. 
 
Νόμος του κράτους μέχρι τα μέσα Ιουλίου
Εν τω μεταξύ ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ο «Κλεισθένης 1» να αποτελέσει νόμο του κράτους πριν ολοκληρωθεί η ολομέλεια της Βουλής γι αυτή την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί. Ο κ. Πουλάκης, πάντως, είπε ότι από την προσεχή Τετάρτη η Πέμπτη κατατίθεται στην Βουλή και παίρνει τον κοινοβουλευτικό δρόμο μέχρι την ψήφισή του.
 
Αλλαγές
Ακόμα θα πρέπει να πούμε πως ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως με βάση τον διάλογο και τις επισημάνσεις που έγιναν από την παρουσίαση του προσχεδίου, το Φεβρουάριο του 2017, μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολλές αλλαγές σε σημεία που διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στις ανταποδοτικές, κάτι που τελικά δεν θα εφαρμοστεί.
Μάλιστα επιτέθηκε στην ΚΕΔΕ λέγοντας ότι δεν συζήτησε, δεν κατέθεσε προτάσεις, παρά μόνο ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ υποστήριξε ότι πολλοί Δήμοι διαφοροποιήθηκαν από την στάση της καθώς μόλις το 30% τάχθηκε χωρίς διαφοροποιήσεις ,ε την θέση της Κεντρικής ¨Ένωσης. Οι υπόλοιποι, κατά τον κ. Πουλάκη, μπορεί να είχαν αντιρρήσεις αλλά προχώρησαν και σε εποικοδομητικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις. 
 
Η φυσιογνωμία του νόμου
Καταλήγοντας μίλησε για την φυσιογνωμία του Κλεισθένη λέγοντας ότι τρία είναι τα σημεία που τον χαρακτηρίζουν.Το πρώτο είπε είναι ότι δίνει το στοιχείο της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, δείχνει την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών και της σύνθεσης των απόψεων. Διότι, υποστήριξε, ο θεσμός της Τ.Α είναι πιο κοντά απ’ όλους στον πολίτη και μέσω αυτού πρέπει ν’ ανθίσει η Δημοκρατία. Αυτό, κατέληξε επιτυγχάνεται μέσω της απλής και άδολης αναλογικής αλλά και μέσω της δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων.  Το δεύτερο είναι η διαφορετική οικονομική προσέγγιση για την ενίσχυση της Τ.Α και των Δήμων. Τα πρώτα βήματα τόνισε έγιναν μέσω του «Φιλόδημου» 1 και 2 και τώρα προωθείται και αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ. Πλέον μπαίνουν και νέα στοιχεία στα κριτήρια (κοινωνικά, αναπτυξιακά, χωροταξικά κ.λ.π)  για την χρηματοδότηση και όχι μόνο τα πληθυσμιακά, αφού οι Δήμο κατηγοριοποιούνται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες. Αστικοί , ορεινοί, νησιωτικοί κ.λ.π.
Τέλος μίλησε για μια αναπτυξιακή λογική που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση καθώς οι συντελεστές έχουν γίνει πλουσιότεροι σε ιδέες μέσα από τα 14 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια. Κατά την παραμονή του στην πόλη μας ο κ. Πουλάκης συναντήθηκε αρχικά με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, ακολούθως με δημάρχους στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα και μετά την συνέντευξη με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο στο Δημαρχείο.  Μαζί του ήταν οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρος Λάππας και Παναγιώτα Βράντζα, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ηλίας Αντωνίου και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος.