Εορτολόγιο

Τρίτη 16 Οκτωβρίου
Λογγίνου Εκατοντάρχου, Λεοντίου, Δομετίου μαρτύρων
Ανατ.: 06.43Δύση: 17.52Σελήνη: 6 ημερών

Χρηματιστήριο

No thumbnails found

XALILHS30-12

JASMINE30-12

 

Diagnostiko

Boukhs

 

Αναζήτηση Ειδήσεων

Υγεία

Υγεία

Συνταγές μαγειρικής

Συνταγές μαγειρικής

Λίμνη Πλαστήρα

plastiras-lake
Τουριστικές πληροφορίες για έναν από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, τη λίμνη Πλαστήρα. Που θα πάτε, τι θα δείτε, πληροφορίες για τον καιρό και τα ξενοδοχεία της λίμνης Πλαστήρα.
Mε επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Η Καραγκούνικη φορεσιά» στο Δημ. Κιν/θέατρο Καρδίτσας
Δευτέρα, 05 Μάρτιος 2018 11:58
KARAGOYNA1KARAGOYNA2KARAGOYNA3KARAGOYNA4KARAGOYNA*Eνα Βιβλίο-Δημιούργημα της κας Μαίρης Πόπωτα -Θεολόγη  *Ευχή όλων η δημιουργία Μουσείου Καραγκούνηδων
Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Δημ. Κιν/θέατρο Καρδίτσας, η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Η Καραγκούνικη φορεσιά», ένα δημιούργημα της κας Μαίρης Πόπωτα-Θεολόγη, καρπός έρευνας μιας ολόκληρης ζωής, από μία γυναίκα που το όνομά της είναι τόσο συνδεδεμένο και συνυφασμένο με τις λέξεις Τοπική Παράδοση, Λαογραφία, Καραγκούνικη ζωή, Καραγκούνα.
Για το Λεύκωμα μίλησαν οι: η κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος, ο κ. Φιρφιρής Απόστολος, Πρόεδρος Αμφικτιονίας Καραγκούνηδων, ο κ. Προβόπουλος Ηλίας, δημοσιογράφος, ενώ την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα. Πιπίτσα Φιλίππου-Τσιώνα, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Οικιστικής Ζωής Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων
Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου "ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ", ενώ παρέστησαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας, οι βουλευτές κ. Παν. Βράντζα & Χρυσ. Κατσαβριά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Τσιάκος, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας,Παλαμά και Αργιθέας κ.κ. Αλεξάκος, Σακελλαρίου & Τσιβόλας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Σβάρνας, ο Πρόεδρος Αντιπροσ. ΤΕΕ-Τμ. Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας κ. Β. Τσιώνας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μαν. Στεργιόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων, φορέων και πολύς κόσμος.
 
Εισήγηση κας Πιπίτσας Φιλίππου-Τσιώνα
"Παρουσιάζουμε σήμερα με χαρά και υπερηφάνεια το βιβλίο – λεύκωμα «Η Καραγκούνικη φορεσιά» δημιούργημα μιας Κυρίας που το όνομά της είναι τόσο συνδεδεμένο και συνυφασμένο με τις λέξεις Τοπική Παράδοση, Λαογραφία, Καραγκούνικη ζωή, Καραγκούνα ώστε στο άκουσμα τους έρχεται αυτόματα ως πρώτο στο νου μας, της Κυρίας Μαίρης Πόπωτα-Θεολόγη. Πρόκειται για τον καρπό έρευνας μιας ολόκληρης ζωής. Με πάθος, αγάπη και κυρίως μεράκι, κάνοντας καταπληκτική πρωτογενή έρευνα στα σπίτια των χωριών του κάμπου πόρτα – πόρτα, μιλώντας με τους Καραγκούνηδες, συγκέντρωνε πολύτιμο άυλο και υλικό λαογραφικό υλικό.
Μιλώντας και με τους ραφτάδες και τους εμπόρους των υφασμάτων, αλλά και τους τεχνίτες των κοσμημάτων της καραγκούνικης φορεσιάς, συγκέντρωσε κομμάτι - κομμάτι την σπάνια συλλογή της, κατέταξε το υλικό της και με υπομονή συνέγραψε το έργο της.
Χιλιάδες παιδιά της Καρδίτσας μεταξύ των οποίων και εγώ τότε ως νεαρή χορεύτρια του ομίλου «Καραγκούνα», είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και να μυηθούμε από πολύ νωρίς στο πάθος αυτό και στην αγάπη για την λαογραφία του τόπου μας, της Κυρίας Μαίρης .   Της δικής μας Κυρίας Μαίρης.
Μέσα από την διασκέδαση και την διδαχή των βημάτων και των σωστών κινήσεων του κάθε χορού και τον συμβολισμό του, μας παρουσίαζε απλά και ευχάριστα τα ήθη, τα έθιμα και τα συναισθήματα των ανθρώπων των προηγουμένων γενιών. Συνδέοντας τους χορούς, με όλο το υπόλοιπο λαογραφικό υλικό του ομίλου «Καραγκούνα», μας έκανε κοινωνούς, της οικογενειακής, κοινωνικής και οικιστικής ζωής, όλων των πληθυσμιακών ομάδων του τόπου μας, αλλά κυρίως των Καραγκούνηδων.
Τότε, κόντρα στα ήθη της εποχής και στο πνεύμα απαξίωσης της παράδοσης που επικρατούσε, εκείνη,  έβαζε το θεμέλιο της αγάπης, στις παιδικές ψυχές μας, για την παράδοση και την λαογραφία. 
Αργότερα,  πάρα πολλοί πλέον και ως άτομα και συλλογικά συνειδητοποιήσαμε και κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της παγκοσμιοποίησης, την αναγκαιότητα, για την διάσωση της πολιτισμικής ταυτότητας κάθε τόπου, ως σημείο αναφοράς του στο μέλλον.Και σήμερα, είμαστε ευτυχείς που έχουμε, και το έργο αυτό στα χέρια μας. Οι πιο παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Οι νέοι θα μάθουν
Και οι ερευνητές του σήμερα και των επομένων γενιών θα το κρατήσουν με ευγνωμοσύνη στα χέρια τους ως σημαντικότατη πηγή για την έρευνα τους".
Στην συνέχεια η κυρία Τσιώνα, μετά τις ομιλίες των εισηγητών, αφού αναφέρθηκε σε σύντομο βιογραφικό της Κυρίας Θεολόγη, έκλεισε την εκδήλωση με την πίστη και την ευχή ότι η κυρία Θεολόγη δεν θα κουραστεί και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, για την δημιουργία ενός μουσείου, των Καραγκούνηδων, το οποίο θα στεγάσει, όλο τον πλούτο της υπέροχης συλλογής που διαθέτει ο λαογραφικός όμιλος Καραγκούνα.
Λέγοντας χαρακτηριστικά «ξέρω πως για σένα κυρία Μαίρη είναι όνειρο ζωής, για εμάς του Καρδιτσιώτες είναι πλέον απαίτηση γιατί θα είναι μουσείο – καύχημα για την πόλη μας, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε» η οποία και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.
 

Πολιτική